Seitan i Tempeh

Seitan

Wywodzi się z kuchni japońskiej. Ma strukturę i konsystencję zbliżoną do mięsa, dlatego z powodzeniem zastępuje je w daniach takich jak: pieczeń, kotlety, gyros, kebab, pulpety. Otrzymuje się go z glutenu pszennego poprzez wypłukanie skrobi z mąki pszennej. Składa się prawie wyłącznie z białka, głównie glutenu. Stanowi  wysokobiałkowy substytut mięsa, jest chętnie wykorzystywany w kuchniach dalekowschodnich i wegetariańskich.

Tempeh

Tradycyjny produkt w kuchni indonezyjskiej, cieszący się coraz większą popularnością w całej Europie. Z powodzeniem zastępuje mięso lub nabiał w daniach takich jak: szaszłyki, wrapy i sałatki. Powstaje z gotowanych ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. W porównaniu do niefermentowanych produktów sojowych zawiera mniej oligosacharydów oraz kwasu fitowego, jest dzięki temu lekkostrawny, a zawarte w nim składniki odżywcze są łatwiej przyswajalne.

Copyright ' 2016 Polsoja. Wszystkie prawa zastrzeżone.