Tofu słodko-kwaśne

Łatwa w przygotowaniu przekąska o bogatym smaku i aromacie będąca źródłem pełnowartościowego białka sojowego.

slodkokwasne

2 porcje

1 kostka (180 g) naturalnego tofu
170 g ananasa z puszki (ok. 5 plastrów)
125 ml + 3 łyżki soku ananasowego (z puszki)
1 cebula (50 g)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka utartego imbiru
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia,
najlepiej carotino

1. Tofu zawijamy w papierowy ręcznik, przyciskamy czymś ciężkim i odsączamy z wody przez 20 minut.
2. Odsączoną kostkę tofu kroimy na pół, następnie wzdłuż na 3 części i po przekątnej, tak żebyśmy uzyskali 12 trójkątów.
3. Plastry ananasa kroimy na kawałki, cebulę drobno siekamy.
4. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy cebulę, mieszając smażymy przez 1 minutę, dodajemy tofu i podsmażamy przez 2 minuty, następnie wrzucamy ananasa, podsmażamy przez chwilę, dodajemy imbir oraz miód i wlewamy sok ananasowy. Dusimy na średnim ogniu, aż zostanie tylko trochę płynu, a następnie łączymy sok ananasowy (3 łyżki) z mąką ziemniaczaną i wlewamy na patelnię. Mieszając krótko podsmażamy.

Opracowanie przepisu: Mariola Białołęcka z wydawnictwa „Czerwony słoń”

Copyright ' 2016 Polsoja. Wszystkie prawa zastrzeżone.