Krem z brokuła z tofu

Pożywna, smaczna i niskokaloryczna zupa. Danie to zawiera tylko 160 kcal, a dostarcza m.in. pełnowartościowe białko, wapń. Wasabi działa bakteriobójczo i grzybobójczo, a także wspomaga trawienie. Brokuły pozytywnie wpływają na pracę serca, mózgu, kości, a także układu odpornościowego, szczególnie poprzez zawarte w nich glukozynolany, witaminę C, wapń i żelazo.

krem

4 porcje

1 kostka (180 g) tofu naturalnego
400 g brokułów, umytych i oczyszczonych
100 g obranej cebuli
35 g szczypiorku dymki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka wasabi
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
800 – 900 ml bulionu

1. Tofu kroimy w niedużą kostkę, brokuły kroimy na mniejsze kawałki, cebulę i szczypior drobno siekamy.
2. Rozgrzewamy olej w garnku, dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy przez 2 minuty. Wrzucamy szczypior, krótko podsmażamy, a następnie dodajemy brokuły, tofu i tymianek, ponownie krótko podsmażamy, wlewamy bulion i wrzucamy wasabi.
3. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut od momentu zagotowania. Zestawiamy z ognia, studzimy przez chwilę, a następnie przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przed podaniem podgrzewamy.

Opracowanie przepisu: Mariola Białołęcka z wydawnictwa „Czerwony słoń”

Copyright ' 2016 Polsoja. Wszystkie prawa zastrzeżone.